Ratsastustunnit

Järjestämme tunteja viikolla ja viikonloppuisin ympäri vuoden. Viikolla vakioryhmätuntimme pyörivät maanantaista perjantaihin klo 17 – 20 ja viikonloppuisin järjestämme erillisiä irtotunteja tilauksesta. Viikonloppuisin hevosemme saavat vapaapäivänsä suunnitellusti. Tallillamme järjestetään myös aktiivisesti valmennuksia, kilpailuja ja tapahtumia erityisesti viikonloppuisin!

Jos lukujärjestyksestä ei löydy sinulle sopivaa aikaa, otathan meihin yhteyttä, niin katsotaan yhdessä mitä voisimme sinulle järjestää!

Hevosen varustamiseen liittyvä hoitajakulttuurimme on perinteisestä ratsastuskoulukulttuurista poikkeava, sillä haluamme että ratsastajamme kunnostavat ja varustavat itse hevosen tunnille sekä huolehtivat myös tunnin jälkeen hevosen ja varusteiden huollosta. Näin ratsastaja ja hevonen pääsevät tutustumaan toisiinsa jo ennen ratsastustuntia, joka tekee yhteisestä ratsastuskokemuksesta kummallekin miellyttävämmän.

Tallissa on aina henkilökuntaa paikalla auttamassa tuntilaisia. Muistathan tulla laittamaan hevostasi ratsastuskuntoon hyvissä ajoin ennen tunnin alkua. Mikäli hevonen tarvitsee varustaa sinulle valmiiksi, pyydämme sinua ilmoittamaan asiasta etukäteen.


Ratsastustuntien varaaminen

Kaikki tuntimme maastoretkistä ryhmätunteihin varataan Hopoti -verkkokauppapalvelun kautta. Ryhmätunnit ovat vapaasti varattavissa Hopotin varauskalenterissa, mutta yksityistunnit, maastoretket ja talutustunnit sovitaan perinteisesti tekstiviesteillä tai sähköisellä lomakkeella, jonka jälkeen asiakkaalle varataan Hopotissa sovittu tuntipaikka ja veloitetaan verkkomyyntinä ennen ratsastustuntia. Liittymällä heti käyttäjäksi (ilman sitoutumispakkoa tai mitään ylimääräisiä kuluja), nopeutat varausprosessia ja helpotat meidän työtämme kun löydämme sinut heti järjestelmästämme! Emme varaa tunteja ns. Hopotin ulkopuolella, vaan kaikki merkitään sähköiseen järjestelmäämme.

Hopotin käyttö-ohjeet:

  • Sinun täytyy rekisteröityä Hopotin käyttäjäksi voidaksesi varata ja maksaa ratsastustunteja. Rekisteröidy tästä!
  • Ryhmätunteja voi varata samalle päivälle klo 14 saakka, jonka jälkeen varausjärjestelmä sulkeutuu (viikonloppuisin klo 12).
  • Tunnin voi peruuttaa peruutuskäytännön mukaisen peruutusajan puitteissa Hopotissa (yleensä 24 tuntia, tuntikohtaiset rajoitukset). Peruutusajan mentyä umpeen, ota yhteys tallin puhelimeen.
  • Peruutusajan puitteissa peruutettu tunti palautuu tallikortillesi saldoksi, jolla voit varata uuden ratsastustunnin. Sama periaate myös, jos talli joutuu perumaan tunnin esim. kovan pakkasen vuoksi.
  • Peruutusaikojen ulkopuolella tehty peruutus veloitetaan, eli saldo ei palaudu tallikortille.

Hopoti ja tunninvaraus:

  • Ratsastaja voi ostaa yksittäisen tuntikerran, 10-kerran tuntikortin tai kausikortin (kevät ja syksy).
  • Muista varata tuntipaikkasi hyvissä ajoin, sillä varauksia pääsee tekemään kaikille tuntipaikoille kuka vain. Voit varata yhden tunnin kerrallaan tai haluamasi määrän tunteja (esim. 8 seuraavaa kertaa).
  • Tällä hetkellä meiltä ei pysty varaamaan etukäteen yksityistunteja Hopotin kautta. Jos haluat varata yksityis- tai paritunnin, ota meihin yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse! Muista rekisteröityä Hopoti-käyttäjäksi, sillä haluamasi tunti luodaan ja veloitetaan Hopotissa.

Lisää tietoa Hopotin käytöstä ja ohjeita ratsastajille, löytyy Hopotin nettisivuilta!


Käythän lukemassa tallin säännöt ennen kuin saavut ratsastustunneillemme.


Tuntien tasot

Alkeiskurssilla opetellaan mukautumaan hevosen liikkeisiin ja harjoitellaan perusapujen hallitsemista, kuten kääntämistä, pysähtymistä ja liikkeelle lähtöä. Kurssi aloitetaan taluttajan avustuksella, ja siirrytään hiljalleen kohti itsenäistä ratsastamista. Askellajeina käytetään pääasiassa käyntiä ja ravia. Tuntiin sisältyy hevosen hoito ja varustaminen.

Alkeisjatko -tasolla opetellaan ratsastuksen alkeita. Ratsastaja opettelee perusistunnan hallitsemista ja apujen käyttöä. Näillä tunneilla ratsastetaan enemmän ravissa, mutta tutustutaan myös laukan alkeisiin. Esteratsastuksen alkeissa opetellaan kevyttä istuntaa, sekä ylittämään puomeja ja kavalletteja.

HeC -tasolla perusistunta on tullut jo tutuksi, sekä ratsastaja hallitsee kaikki askellajit. Tunneilla harjoitellaan eri temponmuutoksia, tasaista kuolaintuntumaa sekä tutustutaan apujen käytön hallintaan, miten hevosta mm. asetetaan ja taivutetaan. Liikkeen hallitsemista harjoitellaan eri suuntiin, kuten askeleen pidentämistä ja peruuttamista. Esteillä hypätään jo ristikkotasolla sekä noin 40-50cm korkeuksia. Estetunneilla opetellaan lähestymään estettä ja mukautumaan hyppyyn.

HeB -tason ratsastaja kehittää perusistuntaansa, hallitsee keskiaskellajit ja pystyy ratsastamaan erilaisilla hevosilla. Tunneilla harjoitellaan tahdissa, tasapainossa ja tasaisella kuolaintuntumalla ratsastamista. Myös pohkeenväistöt ja vastalaukka tulevat tutuiksi. Esteratsastuksen parissa ratsastetaan erilaisia esteradan teitä ja linjoja, säilytetään tempo ja hypätään noin 60-80cm tasolla.

HeA -tasolla korostuu apujen käytön hienosäätö, hevosen suoristamiseen ja rentouttamiseen perustuvat tehtävät sekä kokoamisen alkeet. Kouluratsastuksessa opetellaan mm. avotaivutusta ja laukanvaihtoja käynnin kautta. Esteillä harjoitellaan säätelemään askeleen pituutta ja etäisyyden arviointia. Tällä tasolla hypätään erikoisesteitä ja 80-90cm korkeuksia.

Valmennusryhmät ovat suunniteltu ratsastuskoulun oppilaille, jotka ovat kiinnostuneet harrastamaan tavoitteellisemmin sekä haluavat mahdollisesti myös kilpailla. Tunnit koostuvat pienryhmistä eli max. 4 ratsukon tunneista, jolloin opetus on intensiivisempää ja tehokasta. Valmennusryhmissä ratsastetaan esteitä ja koulua vuoroviikoin. Valmennusryhmä soveltuu ratsastajalle, joka hallitsee kaikki askellajit erilaisilla hevosilla.

Takaisin ratsaille -tunnilla otetaan turvallisessa ja rauhallisessa tempossa uudestaan tuntumaa lajin pariin esimerkiksi pitkän tauon jälkeen. Tunti soveltuu niin harrastuksen pariin palaaville aikuisille kuin myös niille, jotka jännittävät ratsastusta syystä tai toisesta. Tunnilla ratsastetaan monipuolisia tehtäviä jokaisen mukavuusalue huomioon ottaen ja nauttien hevosten kanssa yhdessä olemisesta.


Pakkasrajat

Talvisin pakkasrajat mitataan maneesin mittarista. Lasten (alle 18 v.) pakkasraja on -17 °C ja aikuisten -20 °C. Harvemmin järjestämme talvisin tunteja ulkokentällä. Hyvin harvoin pakkaset ylittyvät tiiviissä maneesissamme, jonka pystymme myös tarpeen tullen lämmittämään yöllä valmiiksi. Näin maneesi ei ehdi viilentyä yön aikana kireiden pakkasten aikana.

Kesäisin otamme huomioon mahdolliset hellejaksot, jolloin tunninpidon mahdollisuus arvioidaan tilanteen mukaan. Täällä pohjoisessa sellaisia hellejaksoja harvemmin tulee, että emme pystyisi tunteja pitämään!